Wednesday, 7 September 2016

Resepi Laksa Penang

Resepi Laksa Penang Yang Mudah Dan Ringkas . . .
Kali ini saya akan berkongsi cara cara untuk menyediakan laksa penang dengan cara paling ringkas dan mudah untuk disediakan dengan kesedapan yang tidak dapat dilupakan dan sentiasa ingin menambahnya :p


Bahan-bahan (kuah) untuk 10 orang
1 kg ikan selayang
20 ulas bawang merah
20 tangkai cili kering
6 tangkai cili api
1 sudu kecil belacan
10 keping asam keping
10 cawan air
4 tangkai daun kesum
1 biji bunga kantan – dibelah dua
Garam dan gula
Bahan-bahan lain
Laksa beras cap Eka 1 kg
5 biji telur rebus – dibelah dua
Hirisan salad, bawang besar, cili api dan timun
Cara-cara
  1. Rendam laksa selama 1 jam, kemudian rebus sehingga lembut dan toskan.
  2. Untuk kuah, rebus ikan selayang sehingga lembut dan asingkan isinya daripada tulang. Guna air rebusan ikan untuk kisar tulang ikan dan kemudian tapiskan.
  3. Kisar isi ikan, bawang merah, cili kering dan cili api.
  4. Masak bahan yang dikisar di dalam periuk. Masukkan belacan, asam keping, air, daun kesum, bunga kantan, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.
  5. Hidangkan laksa penang dengan ulam, telur rebus dan limau kasturi (optional).
SELAMAT MENCUBA :) Jangan lupa ajak keluarga kawan2 sedara mara sepupu sepapat cucu cicit :p
Sumber : dapurmalaysia.com

No comments:

Post a Comment